Rollefordeling i en mentorrelasjon – hvem gjør hva?
🇬🇧 Read this article in English
⌛ Lesetid: 6 minutter
🔧 Verktøy nevnt i artikkelen:
«En mentorrelasjon er en norsk arbeidsplass i miniatyr», sa en mentor klokt. De fleste av oss har erfart fra arbeidslivet at det er viktig – men også vanskelig – å fordele tydelige roller og arbeidsoppgaver. I tillegg er rolleforståelse ofte kulturelt betinget, og kan være noe av det mest utfordrende å forstå på en ny arbeidsplass og i et nytt land. En mentorrelasjon er derfor en utmerket trening for å forstå og finne sin plass på en norsk arbeidsplass.
I denne artikkelen skal vi gjennomgå en typisk rollefordeling i en mentorrelasjon. Husk at dette er generelle tips, og at deres relasjon kanskje vil se noe annerledes ut. Det viktigste er at dere snakker høyt om roller og arbeidsoppgaver, og kanskje til og med lager en samarbeidsavtale for mentorrelasjonen.
Adeptrollen
Som adept har du ansvar for å:
Avtale arbeidsmøtene og ta ansvar for gjennomføring (sende ut e-post, foreslå tid og sted etc)
Skrive logg fra hvert møte i den digitale plattformen
Bruk tid på jobbsøkerprosessen slik du diskuterer med mentor; les annonser, noter spørsmål, jobb med nettverk og språk, osv - følge opp planen dere blir enige om
Gi og få feedback
Still spørsmål, vær engasjert, bruk mentoren din til å lære.
Si fra til SAJO om ting ikke fungerer
Dette bør du spørre / ikke spørre mentoren din om:
Spør gjerne om praktiske ting rundt jobb, flytte til Norge, bransjen din, hvordan du skal kartlegge ulike firma, hvem som er viktige å følge på sosiale medier, hvilke grupper som kan være relevante osv.
Ikke spør mentoren om private ting som familie, venner, eller deling av nettverk. Din mentor vil dele personlige opplysninger med deg dersom vedkommende ønsker det selv.
Du kan ikke be mentoren om hjelp med penger, visum, familie, bolig eller helse. Dersom dette er noe du trenger hjelp til, så henvend deg til oss i SAJO.
Henvend deg til mentoren din til avtalte tider, og bruk e-post dersom du henvender deg med noe ekstra. Gi mentoren tid til å svare. Mentoren din vil selv gi beskjed dersom vedkommende er tilgjengelig på andre måter.
Dersom mentoren din gjerne vil prate om dine personlige opplevelser og bakgrunn, må du selv bestemme om det føles greit for deg. Det er helt ok å ikke dele personlige opplysninger – men dersom dette er et uproblematisk tema for deg, så vil mentoren helt sikkert gjerne høre om og lære av dine erfaringer!
Mentorrollen
Dette har du ansvar for:
Bruk tid til å forberede møter med din adept og følg opp det dere diskuterer etter møtene.
Gi og få feedback.
Overse at dere følger planen og holder kurs og tidsplan uten å skli ut.
Si fra til SAJO om ting ikke fungerer.
Dette bør du spørre / ikke spørre adepten din om:
Spør gjerne om alt som kan hjelpe å konkretisere jobbrelaterte spørsmål, utdannelse, erfaring, uformell kompetanse, språk.
Vær forsiktig med å spørre om private ting som familie, venner og migrasjonsbakgrunn dersom adepten ikke forteller om det selv, spesielt i begynnelsen. Mange migranter forteller villig hvor de kommer fra som en introduksjon; men noen har opplevd vanskelige ting og trenger litt tid. Vi oppfordrer til å dele erfaringer dersom det føles trygt, men gjør oppmerksom på at det kan ta tid å bygge tilliten som trengs for å dele personlige opplysninger for begge parter.
Det er ikke ditt ansvar å bistå adepten med penger, visum, familie, bolig eller helse. Dersom dette tas opp av adepten, så henvend deg til oss i SAJO.
Adepten bes om å bruke e-post for å kommunisere med deg, og respektere at respons kan ta tid. Dersom du ønsker en annen løsning, er det selvsagt opp til deg å bestemme sammen med din adept.
Det kan være vanskelig å vite hva en kan snakke om og ikke i en mentorrelasjon. Nøkkelen er å være personlig, uten å uten å bli privat. Å være personlig betyr at du interesserer deg for den andre, deler historier og eksempler fra egne erfaringer, og prøver å bli kjent med hele mennesket, ikke bare det som står på CVen. Privat er når en overtråkker grenser, spør om ting den andre ikke nødvendigvis ønsker å snakke om, eller deler sensitiv informasjon om deg selv uten at dere har en tett og konfidensiell relasjon. Å finne balansen mellom personlig og privat er ikke alltid enkelt. Heldigvis har dere en lang mentorrelasjon foran dere, så begynn i det små, og med de ufarlige temaene.