Hvordan bli kjent og avklare forventninger i en mentorrelasjon?


🇬🇧 Read this article in English

⌛ Lesetid: 8 minutter

🔧 Verktøy nevnt i artikkelen:

 

Hvis du leser denne artikkelen betyr det antagelig at du nettopp er koblet sammen med en adept eller mentor, og skal i gang med et mentorløp. Gratulerer, og gled deg til en spennende tid!

En av grunnsteinene for en god start på mentorrelasjonen er å tydelig avklare behov, forventninger og roller. Slik forebygger dere misforståelser, og bygger god dialog og tillit fra start. I denne artikkelen deler vi våre beste tips.

 

Kartlegg adeptens behov, ønsker og mål

Steg én for en tydelig forventningsavklaring er å kartlegge hva du som adept ønsker å oppnå med mentorrelasjonen, og hva du treger for å komme i en relevant jobb. Vi har laget et kartleggingshjul for jobbsøkingsprosessen som hjelper til med nettopp dette.

Som adept kan du fylle ut hjulet på egenhånd, eller i møtet med din mentor. Kartleggingshjulet gir en oversikt over 1) hvor du er nå, 2) hvor du ønsker å være på slutten av mentorløpet, og 3) hva dere må fokusere på i mentorløpet, for å få til dette. Bruk tid på å diskutere kartleggingshjulet sammen, slik at dere har samme forståelse av behov, mål og forventninger.

Vær tydelig på hva du som mentor kan hjelpe til med, og ikke

Når dere gjennomgår kartleggingshjulet er det viktig at du som mentor er tydelig på hva du kan hjelpe til med, og hva du ikke kan. Det er viktig at både adept og mentor er klar over at en mentor verken kan – eller forventes på skulle kunne – hjelpe til med alt! Hvis du som mentor er tydelig på dette fra start, blir det lettere for adepten å ha realistiske forventninger. Da kan dere også jobbe strategisk for at adepten skal få hjelp andre steder, til ting du som mentor ikke kan bidra med.

Et eksempel kan være at du som mentor ikke har, eller ikke ønsker å åpne opp, ditt personlige nettverk til adepten. Likevel kan du antagelig hjelpe adepten indirekte med nettverksbygging gjennom å diskutere hvor og hvordan adepten kan bygge nettverk på egenhånd. Et annet eksempel kan være at du ikke har tid til å lese igjennom og rette adeptens jobbsøknader, men at dere sammen kan legge en plan for hvordan adepten skal få hjelp med søknader fra andre steder. Altså kan du som mentor ofte hjelpe indirekte, men det er viktig å få dette tydelig frem fra start for å unngå misforståelser og skuffelser.  

 

Rolle- og ansvarsfordeling

Hvem bestemmer tema for neste møte og sender agenda? Hvem skal lede møtet, og hvem skriver referat? Det er mange oppgaver å fordele i en mentorrelasjon, og det kan være vanskelig å vite hvem som egentlig skal gjøre hva. En generell regel (og en oppskrift på suksess), er at du som adept skal ta så mye ansvar som mulig. Det er tre grunner til dette:

  1. Det er din jobbsøkingsprosess og ditt liv, derfor er det du som må drive prosessen fremover, og ta alle viktige beslutninger

  2. Mentoren har ikke like mye tid å bruke på jobbsøkingsprosessen som deg, og skal kun være en støttespiller

  3. Adepter som tar ansvar for mentorrelasjonen lykkes mye oftere med å komme ut i relevant jobb

Likevel er det viktig å huske på at ingen mentorrelasjoner er like, og at det kan være vanskelig som adept å ta en lederrolle fra start. Et nyttig verktøy for å avklare forventninger og forhindre misforståelser er en samarbeidsavtale for mentorrelasjonen. En samarbeidsavtale er et dokument hvor dere definerer hvem som skal gjøre hva. Om dere ikke ønsker å gjøre samarbeidsavtalen kjempeformell, er det likevel lurt å ta en titt på vår mal, og snakke høyt om hvordan dere vil fordele roller og arbeidsoppgaver. Som inspirasjon til samarbeidsavtalen kan du lese artikkelen «Rollefordeling i mentorrelasjonen – hvem gjør hva?»

 

Bli bedre kjent

En viktig del at tillitsbygging er å bli kjent på et personlig plan – Hva liker dere å gjøre på fritiden? Har dere noen favorittbok? Hvilke mattradisjoner har dere med dere fra deres hjemland?  

Å bli kjent er noe som ikke skjer bare på første møte, men gjennom hele mentorrelasjonen. Derfor kan det gå an å kombinere tema fra jobbsøking med det å bli bedre kjent. Noen tema som egner seg spesielt godt for å bli bedre kjent er å:

Husk at adepten også ønsker å bli kjent med deg som mentor. Det at du selv tar del i øvelsene med eksempler og historier fra egen karriere og eget liv er en fin måte å bygge tillit.

Hvis du synes de første møtene kan bli litt stive og anstrengte, kan du hente inspirasjon fra hvordan Kjell Andre bruker gående møter i starten av mentorrelasjonen.

Forrige
Forrige

Rollefordeling i en mentorrelasjon – hvem gjør hva?

Neste
Neste

Hvordan fremstå profesjonelt på skjerm?