Hvordan fremstå profesjonelt på skjerm?
Stadig mer foregår digitalt, og det gjelder også jobbsøking. Å kunne et par praktiske triks kan gjøre at du fremstår mye mer profesjonelt når du presenterer deg på skjerm, enten det gjelder et jobbintervju på Teams, et viktig møte med kollegaer, eller å filme sin egen videoCV.
1. Lys
Lyset i omgivelsene dine kan enten ødelegge en video, eller gjøre den veldig mye bedre. Unngå motlys ved å plassere deg med lyskilden foran deg. Det beste lyset er naturlig dagslys, så hvis du står foran et vindu vil du antagelig få sterkt, mykt, lys som gir en fin farge. Et stort vindu er derfor et veldig godt utgangspunkt, og jo nærmere du kommer lyskilden jo bedre. Generelt gir overskyet vær det fineste mykeste lyset.
Hvis du må bruke kunstig lys, for eksempel for et møte på kveldstid, så er det noen ting du kan gjøre for at det skal fungere bedre. Forsøk å få lyset til å peke ned på deg i ca. 45 grader, enten ved å flytte lampen eller deg selv. Gir lampen veldig hard lys kan du fikse dette ved å reflektere lyset via en hvit vegg.
2. Lyd
God lyd er faktisk like viktig som godt lys! Mikrofonen til de fleste PCer og telefoner gir utmerket lyd, så lenge du ikke står for langt unna. På grunn av lyden er det vanligvis best å filme inne, da unngår du lettere bakgrunnsstøy. Pass også på at rommet ikke har ekko.
3. Bakgrunn
Nå har du kanskje allerede funnet ut hvilket rom som har godt lys og er stille. Da er neste steg å finne en bakgrunn som ikke distraherer. En ensfarget vegg er en god bakgrunn. Hvis du har mulighet så er det lurt å få så mye avstand fra deg til veggen som mulig. Det er også ganske vanlig å bruke bakgrunnen om å si noe om deg selv. Er du f.eks. opptatt av miljø og ønsker å vise dette kan du f.eks. legge inn en plante, et bilde, eller noen bøker. Bare pass på at det ikke blir for mye! Om du ikke klarer å skape en god bakgrunn har de fleste digitale møteprogrammet ulike valg for å legge på et filter, så du kan skjule egen bakgrunn.
4. Oppsett
Plasser telefonen eller datamaskinen slik at den er ca. på øyenhøyde, og pass på at du ser i kameraet, og ikke på bildet av deg selv på skjermen. Øyenkontakt er viktig, og forskjellen er stor mellom å se i kamera og å se på bildet av deg selv eller den du prater med.
5. Klær
Når du skal presentere deg digitalt tenker du kanskje ikke at klærne er så viktige så lenge du ser bra ut fra livet og opp. Et tips er å kle deg som om du skal på et viktig møte, fordi det vil gi en psykologisk effekt som styrker selvtilliten. Hvor formelt du burde kle deg er avhengig av hvilken sammenheng du skal opptre i. Husk at norske kleskoder ofte er litt mer uformelle enn endel andre kulturer. Pass også på å ikke bruke klær som går i ett med bakgrunnen.
6. Kroppsspråk
Å snakke til kamera og se seg selv på film kan føles rart og ubehagelig, men heldigvis er det endel ting du kan gjøre for at det skal bli lettere. Det første tipse er å smile. Når du smiler frigjører kroppen endorfiner, som faktisk gjør at du føler deg gladere. Før du filmer deg selv er et godt tips å bruke et øyeblikk på å smile og bare bevege kroppen, som en slags oppvarming. Det andre du kan gjøre er å ta plass. Når vi er nervøse forsøker vi ubevisst å gjøre oss så små som mulig, mens hvis du tar litt bedre plass sender det også signaler til kroppen om at du er trygg, og du blir mer rolig og avslappet. Ofte er det også bedre å stå enn å sitte, ihvertfall hvis du skal filme en videoCV eller holde en presentasjon. Pass bare på at telefonen eller PCen kommer like høyt som deg selv slik at kameraet fortsatt er på øyenhøyde.
7. Forbered deg og praktiser
Å bli komfortabel med å snakke foran et kamera handler også mye om øvelse. Hvis du skal presentere deg selv gjennom en videoCV eller på et jobbintervju skal du sikkert øve endel på det du skal si. For å spare tid kan du øver på manus foran kamera. Da øver du både på det du skal si, og på å bli trygg foran kamera på en gang. Synes du også at stemmen din blir rar på film? Det er bare fordi det er uvandt. Den er like fin som alltid og du må bare bli vant til hvordan den høres ut for andre.
Hvis du lurer på hvordan lage selve innholdet i en presentasjon av deg selv, kan du lese mer om dette i artikkelen “Hvordan lage en knallgod pitch?”.
8. Få tilbakemeldinger
Det fine med å filme deg selv er at det er lett å få tilbakemeldinger. Send videoem til en venn eller din mentor, eller enda bedre: del den med de andre deltakerne i Sammen om en jobb sin digitale plattform! Hvis du skal ha et viktig digitalt møte kan du også bruke en venn til å teste at alt det tekniske fungerer i forkant.
9. Utstyr
Har du en ganske ny smarttelefon har du alt du trenger for å filme deg selv i topp kvalitet. Vanligvis vil telefonen ordne alt veldig bra på auto, så du slipper å tenke på noe. Hvis auto ikke gir deg den kvaliteten du ønsker er noen av de vanligste problemene og løsningene listet opp her:
Har videoen dårlig oppløsning? Da kan du øke bildekvaliteten til HD (1080p), som er justert til oppløsningen til vanlige dataskjermer.
Blir videofilen alt for stor? Da har du kanskje for høy bildekvalitet. Du trenger ikke bildekvalitet over 1080p, og kan også sette denne ned til 720p uten at det blir noe stort tap av kvalitet. Sjekk også hvor mange bilder per sekund du filmer med, og sett dette til 24 hvis mulig
Blir fargene i videoen litt feil, kanskje litt gulaktig? Da kan du teste forskjellige hvitbalanser til du finner en som gir naturlige farger.
Er videoen for mørk eller for lys? Da kan du endre eksponeringen.
Mange telefoner har ulike valg for å endre alle innstillingene over, men det kan være vanskelig å finne. Du kan enten google hvordan dette gjøres for din modell, eller laste ned en egen fotoapp som gir deg mer alternativer.
10. Bonustips
SAJO filmer profesjonelle videoCVer ca. to ganger i året, så hvis du er med i mentorprogrammet anbefaler vi deg å følge med i den digitale plattformen for å bli oppdatert på neste mulighet. Hvis du vil, deler vi gjerne din video-pitch på LinkedIn eller Facebook, enten du har filmet den selv eller hos oss. Da kan du sende den til kontakt@sammenomenjobb.no
Lykke til!