Du har masse uformell kompetanse, men klarer du å vise det?

🇬🇧 Read this article in English

⌛ Lesetid: 5 minutter

🔧 Verktøy nevnt i artikkelen:

 

Når vi snakker om kompetanse tenker de fleste automatisk på utdanning og arbeidserfaring. Dette er den formelle kompetanse, men dette utgjør bare er en liten del av din totale kompetanse. Du har også masse uformell kompetanse som kan være veldig relevant for en jobbsøknad!

I motsetning til den formelle kompetansen, er de fleste av oss ikke særlig bevisst på vår uformelle kompetanse, og vi klarer derfor heller ikke å få den godt frem i en jobbsøknadsprosess. I denne artikkelen skal vi endre på nettopp det!

 

Hva er uformell kompetanse?

Ifølge NOKUT er uformell kompetanse «resultatet av ikke organisert læring [og] kan karakteriseres som hverdagslæring fra de ulike situasjoner en person deltar i gjennom hjem, skole, arbeidsliv og samfunnsdeltakelse.»[1] Kort sagt er uformell kompetanse livserfaring. Og livserfaring har vi alle massevis av!

Noen konkrete eksempler på uformell kompetanse kan være:

  • At du forstår andre kulturer fordi du har flyttet fra ditt hjemland og integrert deg i Norge.

  • At du er god til å skrive og ta bilder fordi du har din egen matblogg.

  • At du er vant til å ta ansvar fordi du er oppvokst med fem mindre søsken.

Men nå, la oss finne din uformelle kompetanse!

 

Hvordan få frem uformell kompetanse? 

Siden uformell kompetanse er livserfaringer kan vi finne vår egen uformelle kompetanse ved å tenke igjennom hvilke arenaer vi kan ha samlet rike livserfaringer. Noen av de viktigste arenaene for å bygge uformell kompetanse er jobb, studier, frivillig arbeid, annen kulturell bakgrunn, flytting til andre land, familie og oppvekst, personlighet, hobbyer, og en eller flere utfordringer du har møtt i livet.

Vi har laget en kartleggingsøvelse for å få frem din uformelle kompetanse. Skal du ha et møte om uformell kompetanse med en mentor/ adept kan du også bruke vår eksempelagenda.

Når du har gjort denne øvelsen, vil du ha et godt overblikk over din totale uformelle kompetanse. Da gjenstår det bare å underbygge denne med konkrete eksempler, slik at du kan overbevise arbeidsgiveren om hvorfor dette er relevant.

Siden din uformelle kompetanse ofte er minst like viktig som den formelle når du søker jobb, er det viktig at du også legger denne inn i din Master CV, og bruker den aktivt i hvert eneste ledd i jobbsøkerprosessen.

Del gjerne noen eksempler på din uformelle kompetanse i kommentarene nedenfor, slik at andre kan bli inspirert! 

[1] NOKUT: https://www.nokut.no/siteassets/nkr/begreper-og-termer-i-nkr---tabell-1.pdf