Hvordan lage en knallgod pitch?

🇬🇧 Read this article in English here

Det sies at et førsteintrykk – godt eller dårlig – skapes så tidlig som etter bare syv sekunder! Uansett om dette er sant eller ikke, er det liten tvil om at en god introduksjon er utrolig viktig. Det er her pitching kommer inn.

 

Det klassiske eksempelet på en pitch, er å se for deg at du går inn i en heis. Der møter du tilfeldigvis en person du ønsker å gjøre et godt inntrykk på (f.eks. en potensiell arbeidsgiver). Dørene lukkes, og du har 30 sekunder på å gjøre et godt førsteinntrykk. Klarer du, før dørene åpnes, å få personen til å huske deg, kanskje ta et møte for å bli bedre kjent, eller har deg med i tankene neste gang de ansetter?

 

For de fleste kjennes det vanskelig, til og med skremmende, å skulle presentere seg til en fremmed på kjempekort tid, og uten forberedelser. I denne artikkelen hjelper vi deg til å gjøre et glimrende førsteinntrykk – i heisen eller andre steder!

 

Når bruker jeg en pitch?

Heisen er kun et eksempel på når du kan bruke en pitch. Antagelig vil du ikke møte så mange potensielle arbeidsgivere i heisen, men som jobbsøker er pitching likevel noe du kommer til å gjøre gang på gang gjennom hele jobbsøkingsprosessen. Du kan f.eks. bruke en pitch til å:

  • Presentere deg når du er på seminar, slik at andre deltakere får lyst til å snakke med deg etterpå

  • Introdusere deg i uformell mingling for å gjøre et godt førsteinntrykk

  • Innlede et jobbintervju

  • Spille inn en kort presentasjonsvideo som du legger ved en søknad

  • Introdusere deg når du ringer i forbindelse med spørsmål en søknad

 

Hvordan lager jeg en pitch?

Som du ser av eksemplene ovenfor kan en pitch brukes i mange ulike sammenhenger. Derfor vil en pitch også ha litt ulik lengde og innhold, basert på hvem du prater med og hva de er interessert i. Likevel vil de fleste pitcher inneholde disse tre elementene:

  1. Navn, tittel og kanskje hvor du er fra

  2. Din kjernekompetanse og dine viktigste erfaringer

  3. Ditt budskap til personen du prater med (hvorfor presenterer du deg til denne personen? Hva ønsker du å oppnå?)

 

Den vanligste utfordringen med en pitch er å holde den kort (typisk 20 sekunder til to minutter). Unødvendig informasjon tar opp dyrebar tid, og tar fokus vekk fra det essensielle. Noen eksempler på informasjon som vanligvis ikke er relevant er:

  • Hvor lenge du har bodd i Norge

  • At du går på norskkurs

  • Hvilket universitet du gikk på

  • Hvilke fag du tok

  • Gammel arbeidserfaring

 

Selv om mye av dette kan være viktig, er det ting som kan komme frem etterpå, når du har lykkes med å få den du prater med til å ville vite mer.

 

Sjekkliste for en knallgod pitch

Når du har lagd en pitch må du øve, innhente tilbakemeldinger, justere, og øve mer. Noen viktige spørsmål å tenke igjennom er:

  • Prater jeg passe lenge, eller blir det en kjedelig monolog?

  • Er det tydelig hva jeg vil med pitchen? Hva som er hensikten med at jeg presenterer meg for akkurat deg?

  • Er det lett for den som hører på å forstå hva min kompetanse er, og hvordan denne er relevant for den jeg prater med?

  • Bruker jeg rett gramatikk og forståelige fagbegreper?

  • Skryter jeg for mye eller er jeg for forsiktig?

 

Å besvare disse spørsmålene er ikke alltid like lett, og det kan være lurt å samarbeide med en mentor, eller andre som kjenner både deg og norsk arbeidsliv. Du kan også dele pitchen som en video i Sammen om en jobb sin digitale plattform for å få tips og innspill.

 

Lag din egen pitch!

Vi håper du har fått den informasjonen du trenger for å lage din egen fantastiske pitch! Da er det tid for å finne frem penn og papir. Husk at du helt sikkert må lage flere utkast, evaluere disse, og justere enda mer før du blir helt fornøyd.

Hvis du ønsker inspirasjon kan du se Mantas sin kreative pitch her

Skal du lage din egen video-pitch anbefaler vi å lese våre 10 tips for å fremstå profesjonelt på skjerm. Hvis du vil, deler vi gjerne din video-pitch på LinkedIn eller Facebook. Da kan du sende den til kontakt@sammenomenjobb.no

 

God pitching! 😊  

Forrige
Forrige

Hvordan fremstå profesjonelt på skjerm?

Neste
Neste

Hvordan gjennomføre et godt koblingsmøte?