Alt du må å vite om mentorprogrammet

Er du interessert i å få en personlig mentor fra ditt fagfelt, som kan hjelpe deg på veien mot en relevant jobb? Da må du lese denne artikkelen nøye. Her får du informasjon om hva du kan forvente av mentorprogrammet, og hva vi forventer av deg.

 

Hva innebærer det å få en mentor?

En mentor er en frivillig person som har erfaring fra norsk arbeidsliv, og ønsker å hjelpe deg på veien mot en relevant jobb. Mentorene er ikke eksperter, men frivillige personer som kan hjelpe med endel. Vi forsøker å koble deg med en mentor fra et lignende fagfelt, men kobler også noen ganger på tvers av fagfelt der mentoren har generell erfaring fra HR-, ledelse eller norsk arbeidsliv.

 

Hvis du blir koblet med en mentor skal dere møtes 1-4 ganger i måneden i seks måneder. Dere bestemmer selv hva dere ønsker å diskutere, og hvor og når dere møtes. Det er du som jobbsøker som har et hovedansvar for prosessen, men vi hjelper deg på veien.

 

NB: Du ikke er garantert en mentor selv om du er medlem i Sammen om en jobb, og selv om du får en mentor er du ikke garantert noen jobb.

 

Oppfyller jeg kriteriene for å få en mentor?

For å ha mulighet til å kunne få en mentor må du oppfylle følgende kriterier:

●      Du har selv kommet til Norge fra et annet land

●      Høyere utdanning (minimum bachelorgrad)

●      Ser etter en relevant jobb i Norge

●      Norsk på minst nivå B1 eller engelsk på minst B2

●      Oppholdstillatelse i Norge minst 9 måneder frem i tid

 I tillegg til disse kriteriene har vi endel forventningene til deg som deltaker i programmet.

 

Hva forventes av meg som deltaker i mentorprogrammet?

Som deltaker i programmet forventer vi at du skal:

●      Møte din mentor 1-4 ganger hver måned

●      Skrive en kort logg fra hvert møte

●      Delta på et arrangement per måned

●      Delta aktivt i det digitale fellesskapet

●      Svare på tre spørreundersøkelser

●      Bruke minst 7 timer i uka på jobbsøking

Hvis du ikke kan oppfylle alle disse forventningene, men har en god grunn, så ta kontakt med oss.

  

Hvor sannsynlig er det at jeg får en mentor?

Selv om du oppfyller kriteriene og forventningene ovenfor, er du ikke garantert en mentor. Om vi finner en mentor til deg avhenger av hvor mange mentorer vi har, hvordan de passer din bakgrunn, og vår kapasitet. Hvis du er åpen for en digital mentor eller en mentor fra et annet fagfelt kan det være lettere, men du er fortsatt ikke garantert noen mentor. Hvis du er heldig og får en mentor kan det gå fort, men det kan også ta lang tid. Typisk ventetid er 1-3 måneder.

 

Mens du venter på en mentor, eller hvis du ikke skulle få en mentor, kan du likevel få mye ut av Lærings- og nettverksfellesskapet. Det er viktig at du ikke blir sittende passiv, men gjør alt du kan for å komme videre på egenhånd.

 

Øker mentorprogrammet sjansen for å få jobb?

30% får en relevant jobb i løpet av programmet og 50% innen seks måneder etter at programmet er slutt. Selv om dette er gode resultater, er ikke programmet noen garanti for at du får en jobb. Hvor godt du lykkes vil avhenge av din bransje, flaks og uflaks, og mest av alt; din egen innsats. De som tar initiativ og deltar aktivt i mentorprogrammet lykkes bedre. Å jobbe med en mentor er en fantastisk mulighet til å få støtte og råd i jobbsøkerprosessen, men husk at det er du som har ansvaret og er mest aktiv.

 

Hva kan en mentor hjelpe til med?

Det er viktig å huske på at mentorene ikke kan hjelpe til med alt, men kan være en god diskusjonspartner som kan bidra med mye. Typiske tema som ofte diskuteres med en mentor er CV, søknad, intervjutrening, norsk arbeidskultur, nettverksbygging. For en komplett liste over tema som kan være relevante å diskutere med din mentor, se våre kurs i jobbsøking.

 

Hva kan en mentor ikke hjelpe til med?

Alle mentorene deltar frivillig, enten på egen fritid eller gjennom et bedriftssamarbeid. Derfor er det noen ting de ikke kan eller skal hjelpe til med. Dette inkluderer:

●      Å få jobb eller praksisplass i bedriften mentoren jobber i

●      Spørsmål som ikke handler om jobbsøking og norsk arbeidsliv (f.eks., visum, personlig situasjon etc.)

●      Psykologiske eller økonomiske utfordringer

 

Husk også at en mentor heller ikke vet alt om jobbsøking og norsk arbeidsliv, så det er ikke garantert at din mentor kan hjelpe til med alle konkrete problemstillinger som nettverk, CV etc. Har du behov knyttet til jobbsøking som mentoren ikke kan hjelpe deg med, kan du kanskje få hjelp i Lærings- og nettverksfellesskapet.

 

Hvordan ser et typisk mentormøte ut?

Dere velger selv hvor og når dere møtes, og hva dere skal prate om. Noen møtes digitalt, andre på bibliotek, café, mentorens arbeidsplass eller andre steder. Et møte tar typisk en times tid, og det er viktig at du gjør grundig for- og etterarbeid. Som jobbsøker er det du som har det største ansvaret for å drive prosessen framover, og å planlegge møtene.

 

For å hjelpe deg med å strukturere mentorløpet har vi lagd en mal som inneholder 24 relevante tema. Hvert tema inneholder verktøy, øvelser og eksempelagendaer som dere kan bruke i møtene, slik at det er enkelt og raskt å planlegge gode møter.  

 

Hvordan ser koblingsprosessen ut?

Hvis du har blitt medlem i Sammen om en jobb og har registrert deg i det digitale fellesskapet, starter vi med å prøve å finne en relevant mentor til deg. Dette kan ta kun noen dager, flere måneder, eller det kan hende vi ikke klarer å finne noen mentor.

 

Hvis vi finner en mentor vi tenker passer godt med din bakgrunn, vil vi kontakte dere begge over telefon, og presentere den andres bakgrunn. Hvis begge synes det høres ut som en god match, inviteres dere til et uforpliktende koblingsmøte for å bli bedre kjent og avklare forventninger. Etter koblingsmøtet ringer vi dere separat, og hvis begge ønsker å kobles, er dere formelt i gang med mentorprogrammet. Hvis en eller begge ikke ønsker å kobles, starter vi hele prosessen forfra og forsøker å finne en ny person.

  

Hva er selvkobling?

Selvkobling er en funksjon som du kan se inne i den digitale plattformen, men den er ikke ferdig utviklet enda. Når den blir klar, vil det være mulig å finne en mentor og foreslå samarbeid på egenhånd. Vi forventer å ha selvkobling klart i løpet av høsten 2024. I mellomtiden jobber vi manuelt med å finne en mentor til deg.

 

Lurer du på noe mer?

Hvis du lurer på noe annet kan du ta kontakt med oss på kontakt@sammenomenjobb.no

 

Forrige
Forrige

Kommunesamarbeid for integrering og rekruttering

Neste
Neste

10 tips for å få mest mulig ut av Lærings- og nettverksfellesskapet